Abstract
Een gemiddeld gezin in Nederland kan dagelijks kiezen uit talloze maaltijden, bereid in eigen keuken, afgehaald of tijdens een avondje uit eten. In de supermarkt zijn bovendien het hele jaar door honderden ingrediënten uit alle uithoeken van de wereld verkrijgbaar. Dat was in het verleden wel anders. Nog niet zo lang geleden kocht men zijn eten bij groenteboeren, melkboeren, kruideniers, slagers en bakkers en waren de gerechten die op tafel kwamen anders dan nu. Naarmate we verder teruggaan in de tijd worden de verschillen met de hedendaagse maaltijden en de huidige manieren van voedselbereiding alleen maar groter.
De vroege bewoners van Nederland verkregen de ingrediënten voor de maaltijd door zelf te jagen, te vissen en planten te verzamelen en later door cultuurgewassen te verbouwen en vee te fokken. Deze mensen waren volledig aangewezen op het landschap waarin ze leefden. Dat veranderde geleidelijk toen de aanvoer van voedsel van elders een rol ging spelen. Dus hoewel de vraag ‘wat eten we vandaag?’ van alle tijden is, zijn onze voedingsgewoonten door de eeuwen heen sterk veranderd. Gegevens uit de archeologie, zoals haarden met etensresten, aangebrand voedsel op scherven van kookpotten en zelfs versteende menselijke uitwerpselen, zijn bij uitstek geschikt om aanwijzingen te vinden over wat er vroeger op het menu stond en hoe het eten werd klaargemaakt.
Verandering van spijs. Tienduizend jaar voedselbereiding en eetgewoonten brengt de nieuwste kennis over de geschiedenis van ons voedsel samen, gepresenteerd door vakspecialisten in de archeologie en culinair historici. Het boek geeft daarmee een uniek en vernieuwend overzicht van de kook- en eettradities in Nederland in het verleden.
De vroege bewoners van Nederland verkregen de ingrediënten voor de maaltijd door zelf te jagen, te vissen en planten te verzamelen en later door cultuurgewassen te verbouwen en vee te fokken. Deze mensen waren volledig aangewezen op het landschap waarin ze leefden. Dat veranderde geleidelijk toen de aanvoer van voedsel van elders een rol ging spelen. Dus hoewel de vraag ‘wat eten we vandaag?’ van alle tijden is, zijn onze voedingsgewoonten door de eeuwen heen sterk veranderd. Gegevens uit de archeologie, zoals haarden met etensresten, aangebrand voedsel op scherven van kookpotten en zelfs versteende menselijke uitwerpselen, zijn bij uitstek geschikt om aanwijzingen te vinden over wat er vroeger op het menu stond en hoe het eten werd klaargemaakt.
Verandering van spijs. Tienduizend jaar voedselbereiding en eetgewoonten brengt de nieuwste kennis over de geschiedenis van ons voedsel samen, gepresenteerd door vakspecialisten in de archeologie en culinair historici. Het boek geeft daarmee een uniek en vernieuwend overzicht van de kook- en eettradities in Nederland in het verleden.
Translated title of the contribution | Food from near and afar: Urban lifw between 1250 and 1750 |
---|---|
Original language | Dutch |
Title of host publication | Verandering van Spijs |
Subtitle of host publication | Tienduizend jaar voedselbereiding en eetgewoonten |
Editors | Laura Kooistra |
Publisher | Uitgeverij Matrijs |
Chapter | 6 |
Pages | 144-163 |
Number of pages | 20 |
ISBN (Print) | 978-90-5345-578-4 |
Publication status | Published - 31-Mar-2021 |
Keywords
- Archeologie
- Bio-archeologie
- Voedselgeschiedenis
- Stedelijke context
- Late Middeleeuwen
- Vroegmoderne tijd
- Voedsel
- Archeobotanie
- Recepten