iGEM in Boston, de afterparty

Press/Media: Public Engagement ActivitiesPopular

Description

NBV | woensdag 5 december 2018
(Bio)procestechnologieCelbiologieComputational chemistryMicrobiologieProteomics

Alle zes Nederlandse teams die dit jaar meededen aan de iGEM-competitie hebben in oktober hun werk gepresenteerd tijdens de Giant Jamboree in Boston. Hieronder een kort overzicht van hun prestaties. 

Rotterdam

Het team van de Hogeschool Rotterdam ontwikkelde een selectieve koolstofmonoxidedetector. De huidige systemen ondervinden problemen met differentiatie tussen koolstofmonoxide en waterstof, wat leidt tot valse alarmen. Dit systeem lost dat op. het werd beloond met een Bronze Medal.

Utrecht

Het tea van de Universiteit Utrecht ontwikkelde de DeTaXion biosensor. Die sensor verbetert herkenning van antidepressiva in water op basis van een systeem van de E. coli-bacterie. Het leverde een Bronze Medal op, en nominaties in de categorieën Best environment project en Best Wiki.

Eindhoven

Hert team van de Technische Universiteit Eindhoven scoorde een Gold Medal met GelCatraz, een gel waarin je bacteriën vangt. Creëerde een nieuw platform op basis van genetisch gemodificeerde E. coli waaruit bacteriën minder makkelijk ontsnappen.

Leiden

Het team van de Universiteit won een Gold Medal met een platform waarmee je stressfactoren in bacteriële cellen in kaart gebracht kunt brengen, genaamd 50 S.O.S.. Die bevindingen kunnen leiden tot nieuwe antibiotica.Ze waren tevens goed voor de onderscheidingen Best Therapeutic Project & Best Model.

Delft

Het team van de Technische Universiteit Delft ontwikkelde ADOPE (Advanced Detection of Performance Enhancement), waarmee je misbruik van gentherapie in sport kunt tegengaan. Binnenkort presenteert het team het project bij de Wereld Anti-Doping Autoriteit in Montreal, met een Gold Medal op zak en prijzen voor de Best New Application en het Best Product Design.

Groningen

Het team van de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelde StyGreen; een bioplastic geproduceerd van gerecycled toiletpapier. Het bleek goed voor een Gold Medal, een prijs in de categorie Best measurement en nominaties voor Best poster, Best presentation, Best model en Best manufacturing.

Period5-Dec-2018

Media coverage

1

Media coverage

  • TitleiGEM in Boston, de afterparty
    Media name/outletC2W - Platform voor professionals in de chemie & life sciences
    Country/TerritoryNetherlands
    Date05/12/2018
    DescriptionNBV | woensdag 5 december 2018 (Bio)procestechnologie, Celbiologie, Computational chemistry, Microbiologie, Proteomics Alle zes Nederlandse teams die dit jaar meededen aan de iGEM-competitie hebben in oktober hun werk gepresenteerd tijdens de Giant Jamboree in Boston. Hieronder een kort overzicht van hun prestaties. Rotterdam Het team van de Hogeschool Rotterdam ontwikkelde een selectieve koolstofmonoxidedetector. De huidige systemen ondervinden problemen met differentiatie tussen koolstofmonoxide en waterstof, wat leidt tot valse alarmen. Dit systeem lost dat op. het werd beloond met een Bronze Medal. Utrecht Het team van de Universiteit Utrecht ontwikkelde de DeTaXion biosensor. Die sensor verbetert herkenning van antidepressiva in water op basis van een systeem van de E. coli-bacterie. Het leverde een Bronze Medal op, en nominaties in de categorieën Best environment project en Best Wiki. Eindhoven Hert team van de Technische Universiteit Eindhoven scoorde een Gold Medal met GelCatraz, een gel waarin je bacteriën vangt. Creëerde een nieuw platform op basis van genetisch gemodificeerde E. coli waaruit bacteriën minder makkelijk ontsnappen. Leiden Het team van de Universiteit won een Gold Medal met een platform waarmee je stressfactoren in bacteriële cellen in kaart gebracht kunt brengen, genaamd 50 S.O.S.. Die bevindingen kunnen leiden tot nieuwe antibiotica.Ze waren tevens goed voor de onderscheidingen Best Therapeutic Project & Best Model. Delft Het team van de Technische Universiteit Delft ontwikkelde ADOPE (Advanced Detection of Performance Enhancement), waarmee je misbruik van gentherapie in sport kunt tegengaan. Binnenkort presenteert het team het project bij de Wereld Anti-Doping Autoriteit in Montreal, met een Gold Medal op zak en prijzen voor de Best New Application en het Best Product Design. Groningen Het team van de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelde StyGreen; een bioplastic geproduceerd van gerecycled toiletpapier. Het bleek goed voor een Gold Medal, een prijs in de categorie Best measurement en nominaties voor Best poster, Best presentation, Best model en Best manufacturing.
    Producer/AuthorNederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV)
    URLhttps://www.c2w.nl/verenigingen-8751/igem-in-boston-de-afterparty/item20364
    PersonsJan Kok, Dirk-Jan Scheffers, Andreas Milias Argeitis

Keywords

  • iGEM
  • synthetische biologie
  • RUG team
  • GBB