Gendertwijfel - VK brief in reactie op opiniestuk van Vroonhoven

Press/Media: Expert CommentPopular

Period24-Apr-2024

Media contributions

1

Media contributions

  • TitleIngezonden brief in reactie op opiniestuk Volkskrant
    Degree of recognitionNational
    Media name/outletVolkskrant brieven
    Media typePrint
    Country/TerritoryNetherlands
    Date24/04/2024
    DescriptionBeste redactie,

    Graag wil ik, namens mijn collega's reageren op een opinie stuk van Nicolien van Vroonhoven (NSC) dat op 23 april 2024 in de Volkskrant is gepubliceerd. Hier de link naar de originele publicatie van ons onderzoek dat werd aangehaald https://link.springer.com/article/10.1007/s10508-024-02817-5


    Gendertwijfel

    In de rubriek Opinie en Debat stelt Nicolien van Vroonhoven, vicevoorzitter van NSC: ‘Veel onderzoek wijst uit dat een groot aantal kinderen met genderdysforie daar in de loop van hun puberteit overheen groeit.” Zij haalt ter onderbouwing onderzoek van het UMCG onder 2.700 kinderen aan.

    Dat is echter niet wat ons onderzoek aantoont. Wij onderzochten geen genderdysforie, maar gendertwijfel: de gedachte of wens die jongeren kunnen hebben om tot het andere geslacht te behoren. Ons onderzoek laat zien dat die wens relatief vaak voorkomt aan het begin van de puberteit, maar afneemt bij het opgroeien. Genderdysforie omvat veel meer dan deze wens en gaat vaak samen met ernstige psychische klachten. Voor alle duidelijkheid: Enkel de aanwezigheid van gendertwijfel is volstrekt onvoldoende voor een medische behandeling met hormonen. Bij medische behandeling is en blijft een goede beoordeling van toepassing.

    In het politieke debat over transgenderzorg is zorgvuldigheid essentieel. We benadrukken daarom de enige terechte conclusie die uit ons onderzoek getrokken kan worden: de wens om tot het andere geslacht te behoren komt regelmatig voor tijdens de normale ontwikkeling van jongeren en verdwijnt ook vaak. Dat doet niets af aan het belang van goede zorg voor jongeren met genderdysforie en gender-gerelateerde vragen.

    Namens de onderzoeksgroep van het UMCG,

    Dr. Sarah Burke, psycholoog
    PersonsSarah Burke, Judith Rosmalen, Luuk Kalverdijk